Accessible imaging: an essenToegankelijkheid van beeldvorming: een essentiële pijler bij het bouwen van een ziekenhuisnetwerk.tial pillar for the construction of a GHT (Regional Hospital Group).

 

Accessible imaging: an essenToegankelijkheid van beeldvorming: een essentiële pijler bij het bouwen van een ziekenhuisnetwerk.tial pillar for the construction of a GHT (Regional Hospital Group).

 

Binnen de gezondheidszorg is technologie van cruciaal belang voor het verbeteren van het werk van artsen en de dienstverlening aan patiënten. Een strategische samenwerking tussen de Hôpitaux Civils van Colmar en Telemis, een innovatief bedrijf op het gebied van medische beeldvorming, trok onlangs de aandacht, niet alleen vanwege zijn breed aanbod van innovatieve toepassingen, maar ook vanwege de tastbare verbeteringen die het heeft opgeleverd binnen het volledige ziekenhuisnetwerk 11 in het centrum van de Elzas.

We kregen de gelegenheid om de ins en outs van deze samenwerking te bespreken met Dhr. Moeglin (CIO van de Hôpitaux Civils de Colmar), Dhr. Greiner (IT Project Manager van de Hôpitaux Civils de Colmar), Dhr. Carabin (CIO van de Groupe Hospitalier Sélestat -Obernai), Dr. Dr. Manoila (radioloog van de Hôpitaux Civils de Colmar) en Dhr. Guillot (CEO van Telemis France).

 

Samenwerking tussen instellingen stimuleren

Een gedeeld regionaal PACS organiseert het veilig delen van medische gegevens tussen zorgverleners, wat zorgt voor een niet eerder geziene samenwerking. Beeldvormingsonderzoeken worden toegankelijk voor alle betrokken zorgverleners en dubbele medische onderzoeken behoren tot het verleden, wat leidt tot een betere kwaliteit van de zorg en een beter beheer van medische middelen. 

Dat is de theorie, maar wat vinden de betrokkenen van het ziekenhuisnetwerk Hôpitaux Civils de Colmar, de Groupe Hospitalier Sélestat Obernai (GHSO) en de CH Guebwiller ervan?

Eerste reactie van de heer Moeglin: "Dankzij de technologieën die we hebben geïnstalleerd, staan afdelingen en instellingen nu onderling in direct contact, wat zorgt voor een betere doorstroming van patiënten. Indien er bijvoorbeeld geen plaats is in Colmar, kan direct een afspraak worden gemaakt met het CH Guebwiller. In dit geval vermindert het systeem de druk voor Colmar en zorgt het voor een optimaal gebruik van middelen in Guebwiller.” 

Deze onmiddellijke onderlinge verbondenheid heeft niet alleen geleid tot een betere verdeling van middelen, maar ook voor meer efficiëntie van medische praktijken. Directe toegang, betere behandelingstermijnen - een echte sprong voorwaarts.

Volgens de heer Greiner was de introductie van het zoeken naar informatie binnen het volledige ziekenhuisnetwerk een cruciale schakel. Hij benadrukt: “Dit is essentieel geworden voor onze werking, vooral nu we ons ziekenhuisnetwerk aan het opbouwen zijn. De installatie verliep snel en Telemis reageerde zeer snel." De oplossingen voor beeldbeheer en -deling werden geprezen voor hun gebruiksgemak en hun bijdrage aan de optimalisatie van processen, waardoor een voordien te sterk verzuild ziekenhuisnetwerk, transformeerde tot een open, collaboratieve omgeving.

Hij benadrukt verder de positieve impact van de succesvolle integratie van het PACS-systeem, wat bij andere medische afdelingen de interesse wekte voor het gebruik van het MACS (Multimedia Archiving and Communication System). Deze afdelingen zien deze mogelijkheid nu als een hefboom om hun eigen activiteiten te optimaliseren. : “Op het vlak van concrete voordelen hebben verschillende afdelingen, zoals Neurochirurgie, Nefrologie, Neurologie en Urologie, ons al laten weten dat ze een MACS willen implementeren.”

 

Medische praktijken optimaliseren 

De voordelen voor de ziekenhuisomgeving worden onderstreept door de CIO van de Hôpitaux Civils de Colmar: “Het is een waardevol hulpmiddel voor het medisch korps, het bespaart tijd en verbetert de betrouwbaarheid." 

Ook voor de Groupe Hospitalier Sélestat-Obernai deelt de heer Carabin deze mening: “De onderlinge verbondenheid tussen het PACS van de Groupe Hospitalier Sélestat-Obernai en de Hôpitaux Civils de Colmar betekent vooral een onmiskenbare tijdwinst bij het raadplegen van beeldvormingsonderzoeken die worden uitgevoerd op een andere locatie of zelfs in een andere instelling.”

Dokter Manoila voegt eraan toe: "Het PACS zal ons in staat stellen een territoriaal netwerk te creëren om snelle, hooggespecialiseerde zorg voor onze patiënten te garanderen, met vlotte, betrouwbare verbindingen van het zuiden tot het centrum van de Elzas.”

 

De patiënt centraal stellen in de zorg

De CIO van Colmar getuigt ook van de tastbare verbeteringen voor de patiënt: "De tijdwinst voor de patiënt is opmerkelijk. Alles gaat sneller, wat processen vergemakkelijkt." Ook de geografische barrières tussen instellingen zijn weggenomen. “In Colmar, Guebwiller of Sélestat, voor de patiënt is de ervaring nu dezelfde.”

Hij voegt een interessante kijk toe op het vereenvoudigen van procedures voor patiënten: "Voor ons is vooral de link die we hebben gelegd met Guebwiller interessant. Patiënten kunnen nu rechtstreeks afspraken maken met Guebwiller en de analyses worden uitgevoerd in Colmar, wat het doorverwijsproces en de kwaliteit van de follow-up van patiënten vereenvoudigt." 
 

De CIO van de Groupe Hospitalier Sélestat -Obernai voegt eraan toe: "In sommige gevallen kan het louter kennis nemen van eerdere onderzoeken en hun resultaten de noodzaak wegnemen om nieuwe onderzoeken voor te schrijven en uit te voeren, wat onnodige blootstelling aan röntgenstralen voor CT-scans voorkomt.”

 

De band met huisarts versterken

Samenwerking tussen ziekenhuisinstellingen en huisartsen is eveneens van essentieel belang voor een uitgebreide patiëntenzorg. Dankzij het externe distributiesysteem dat werd ingevoerd door Telemis, zijn de resultaten nu in realtime toegankelijk voor huisartsen en externe voorschrijvers. Dankzij deze snelle, krachtige workflow is het niet langer nodig om informatie en medische beelden via verouderde cd's over te dragen.

De heer Moeglin bevestigt dat deze samenwerking tussen het ziekenhuisnetwerk en de huisartsen een soepele en efficiënte uitwisseling mogelijk maakt: "Ik zou hier het cruciale belang van pooling willen aan toevoegen, ook al is het op dit moment slechts gedeeltelijk. Ook al is de pooling van diensten tussen het ziekenhuis en externe artsen nog niet volledig rond, toch was de feedback van de huisartsen positief tijdens de vergadering die werd georganiseerd om de oplossing voor te stellen.

 

Naar meer samenhang: samen bouwen aan de toekomst van het ziekenhuisnetwerk 

Voor de CIO van de Hôpitaux Civils de Colmar is deze samenwerking met TELEMIS een centrale pijler: "Deze samenwerking is van essentieel belang voor de creatie van ons ziekenhuisnetwerk. Het is een belangrijke extra bouwsteen tijdens deze cruciale bouwfase." Hij benadrukt ook het gemak waarmee de oplossing kan worden geïmplementeerd, dankzij de bijdrage van alle betrokken instellingen.

Voor Telemis voegt de heer Jean-Baptiste Guillot eraan toe: "Territoriale netwerking binnen de gezondheidszorg heeft als doel de toegang tot zorg te vereenvoudigen door afstanden en administratieve procedures voor de patiënt te beperken. Dankzij een doeltreffende coördinatie tussen de zorginstellingen binnen een ziekenhuisnetwerk bevordert deze aanpak het strategisch delen van informatie en een vlotte communicatie voor een optimale zorgverlening. De coördinatie tussen de verschillende locaties vormt een grote uitdaging. Door hun beslissing om deze uitdaging aan te gaan, hebben de sites van de Hôpitaux Civils de Colmar, Sélestat-Obernai en van het CH Guebwiller ermee ingestemd zich open te stellen voor het delen van informatie, communicatie en samenwerking. En het is daar dat de opdracht is weggelegd voor Telemis door hen te ondersteunen via onze oplossing. Een coöperatieve toekomst: onze gemeenschappelijke doelstelling voor de territoriale evolutie van de medische activiteit.” 

 

Conclusie: deze onderlinge verbondenheid tussen de medische instellingen, ondersteund door innovatieve oplossingen, biedt tastbare voordelen voor patiënten, artsen binnen, buiten en tussen ziekenhuizen en de volledige ziekenhuisomgeving. Dit is een belangrijke stap in de richting van meer samenwerking en betere medische praktijken. Bovendien vormt de alliantie tussen het ziekenhuisnetwerk en huisartsen de fundamentele basis voor het aanbieden van een ‘connected’ gezondheidszorg die voor iedereen toegankelijk is.